Internet är kanske det som har ändrat hur vi lever våra liv mest. Internet, som också bara kallas webben, möjliggör saker nu som var omöjliga att ens tänka sig bara 20 år sedan. Vem hade då trott att vi skulle ha all världens kunskap i en liten teknikpryl som får plats i vår hand? Eller att vi kan prata med våra kompisar som lever på andra sidan jorden med bara ett knapptryck. Det är verkligen fantastiskt men även om det är något som vi använder varje dag så är det inte säkert att du vet hur det fungerar. Det ska jag på ett väldigt enkelt sätt försöka förklara för dig.

Ditt nätverk har något som kallas en IP-adress. Det är som ditt nätverks ID-nummer. Detta nummer är unikt bara för ditt nätverk och om du delar det med andra personer så kommer ni sitta på samma IP-adress. Ditt hushåll kan prata med din internetleverantör genom en så kallad router. Det är en manick som skickar signaler från ditt hus och ut till andra leverantörer. Har du ingen router kommer du inte kunna prata med någon utanför ditt nätverk. Det är fortfarande möjligt att ha ett internet hemma dock men då kallas det intranät och fungerar bara er emellan. När du sänder ut signaler till din internetleverantör så kan de i sin tur skicka vidare dess signaler till andra internetleverantörer som kopplar ihop er alla samman till ett enda världsomspännande nät, internet. Det är en väldigt förenklad bild av hur Internet fungerar men det är inte mindre sant för det.

Vil du dölja din IP-adress så är det möjligt med så kallade VPN. Då låtsas din dator vara någon annanstans än hemma hos dig och det kan se ut som att du sitter i Indonesien eller var som helst i världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *