Ända sedan i början av IT-revolutionen har IT-mässor varit en populär mötesplats. Det är ett smidigt ställe att knyta nya kontakter, spana in konkurrensen och upptäcka de senaste trenderna inom IT-världen. Det ordnas massvis av IT-mässor över hela världen, både större med internationella företag och mindre, lokala event. Även här i Sverige ordnas flera mässor varje år, både mer allmänna och med speciella teman och fokus. Ett exempel är IT-mässan i Lund som hölls första gången 2012 i ett samarbete mellan Ideon Meeting och Arbetsförmedlingen i Lund, och som har lett till tusentals nya anställningar sedan starten. Här deltar företag och besökare från hela Sverige. Även företag från Danmark, Tyskland och Schweiz har haft representanter på plats. Ett annat exempel är Dustin Expo, Nordens största IT-mässa, som riktar sig till konsumenter av IT och hemelektronik. IT-mässor brukar vara ett uppskattat avbrott i vardagen för både utställare och besökare och leder inte sällan till nya samarbeten och rekryteringar.

Utöka kompetensen i företaget

Förutom ett trevligt avbrott i vardagen och en möjlighet att diskret spana in konkurrensen ger många mässor även chans till rekrytering. Vissa mässor, så kallade rekryteringsmässor, är speciellt inriktade på att arbetsgivare och arbetstagare ska kunna mötas under mer avslappnade förhållanden. Rekryteringsmässor skulle till och med kunna kallas för arbetsmarknadens motsvarighet till speed dejting. Aldrig annars har man chansen att träffa så många kandidater på så kort tid. Det är ett tidseffektivt och billigt sätt att hitta nya talanger. Många som deltar är studenter och nyexaminerade som letar efter sitt första jobb, men det finns även goda chanser att hitta mer erfaren personal. För den som letar efter en ny tjänst, aktivt eller kanske bara intresserad, är mässor givetvis det första stället som bör besökas. Här får man snabbt en bild av vilka de olika företagen är och vad de erbjuder, samt kan knyta kontakter på ett helt annat sätt än genom att bara skicka in ett cv. Men på tal om cv- glöm inte att ta med dig utskrivna exemplar med ett nytaget foto, så att din potentiella arbetsgivare känner igen den där trevliga personen från mässan.

Skapa kundrelationer och framtida sälj

Andra mässor riktar sig framför allt till kunderna. En av dessa är Dustin Expo som hålls i Ericsson Globe, och som är Nordens största IT-mässa. Här finns något för alla, oavsett vilken teknik man föredrar. Det är även ett perfekt tillfälle för företag att visa upp sig och skapa kundrelationer. Det gäller bara att sticka ut och bli ihågkommen av kunden när köpbehov uppstår, vilket ju kan vara långt senare. Ett bra knep för detta är att erbjuda gratisprylar av något slag. Det kan till exempel vara pennor, musmattor eller snöskrapor. Huvudsaken är de har företagets namn tryckt, så att den potentiella kunden hela tiden påminns om det trevliga företaget. reklamgodis att bjuda på är också alltid uppskattat och hjälper till att ge ett bra och generöst intryck. Tyvärr kastas ju papperet när godiset är uppätet så något mer bestående kan vara bra att ge samtidigt. Det absolut viktigaste är dock glad, trevlig och inte minst kompetent personal som företagets ansikte utåt på mässan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *