Det är internets tid vi lever i, och sociala medier är vår sekundära föda. Idag är internet lika självklart som syre, och nätverksfel är lika allvarligt som ett stryptag. Med internets närvaro i samhället öppnar vi upp oss för informationsflödet, men glömmer att både vara källkritiska och trevliga bakom anonyma skärmar. Är du ett internettroll?

Vad är ett internettroll?

Vi i Sverige tänker nog på den mytologiska varelsen troll, när vi hör ordet internettroll. Men egentligen kommer begrepp från engelskans ord för ”trolling”, som är en slags fisketeknik där man lockar till sig fiskar med glänsande krokar. Trolling är en metafor för människor som går in på internet i avsikt att förarga eller uppröra. Men det kan också vara något så simpelt som att skriva elaka kommentarer, utan att förvänta sig varken konsekvens eller mothugg.

Bortbytingen

Alla föräldrar lever i förhoppningen av att deras barn är bra individer, som kan skilja på rätt och fel. Och i den yttre världen så uppfyller dessa barn förmodligen dessa kriterier. Men internet är relativt nytt, i alla fall så pass nytt att inte ens lagstiftningarna kring cyberbrott är tydliga. Det innebär att vi också inte lärt oss hur man beter sig på internet, eller vad som anses vara övertramp. Ett barn kan skriva flera elaka och anonyma kommentar på internet, men fortfarande inte koppla att det är samma sak som att säga dessa saker ansikte mot ansikte. Här gör bortbytingen entré: Ditt barn är människa i det fysiska sällskapet, men ett troll på internet. Ta dig alltså tid att tala med dina barn om internet, både för deras och andras skull.

På internet finns inga känslor

Att internet inte har några känslor, verkar vara en vedertagen sanning. Men om du ponerar att du själv skulle få en elak kommentar – skulle det påverka ditt känsloliv? Svar ja. Bara för att sociala medier och andra forum ofta sköts via skrift och pseudonymer, så betyder det inte att människan där bakom är mindre mänsklig än vad du är. Lägg istället din överblivna energi på ungapped.se och skapa ett företag som faktiskt hjälper folk, eller erbjuder något de vill ha. Världen är redan en svår plats, där fattigdom och krig härjar. Underlätta för både dig själv och din omgivning: Rikta din energi åt något som faktiskt genererar något gått.

Är du ett nättroll?

Hur många gånger har du skrivit något på internet, med syfte att såra eller uppröra? Hur många gånger har du agerat illa på internet, på grund av impulsivitet eller svartsjuka? Jag säger inte att du automatiskt blir ett nättroll, men du har ägnat dig åt trolling. Det anonyma är inte ursäkt nog att bete sig hur som helst, och på internet finns det faktiskt känslor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *