Sanningshalten på internetsidor

Ibland brukar man tala om tiden efter att datorn uppfanns som den digitala revolutionen. Plötsligt fick väldigt många människor möjligheten att upptäcka en ny, virtuell värld. Under de senaste åren har det hänt mycket. Medierna har alltmer lämnat den fysiska världen bestående av papperstidningar och fått en större plats på webben. Våra sociala medier har också växt och idag har de flesta ett konto på Facebook, Instagram, Snapchat och andra liknande forum. Samtidigt som den virtuella världen expanderar ökar mängden information, men det kan vara svårare att sålla vad som är sant och inte.

Kolla vem som är källan

Mycket har hänt i och med de digitala mediernas framfart. Det är enklare att få tag i information, nu behöver man nämligen inte gå till en tidningskiosk för att köpa ett lösnummer utan det går surfa in på en nyhetssida via sin dator eller mobil. Källorna till kunskap har också ökat i antal, men vissa bör man se upp med. Tänk på att källkritik och självkritik hör ihop på nätet, så minskar du risken för att ta del av felaktig information. När du läser en påstådd fakta kan du till exempel fråga dig varför denna källa vill berätta detta för dig.

Allt fler rasister

Ett utbrett problem på nätet är den ständigt uppblossade rasismen. Den kan dyka upp på sidor där du minst anar det, till exempel i flödet på din Facebook-sida. Någon vän till dig kanske länkar en artikel som kommer från ett främlingsfientligt forum, utan att din kompis kanske vet att det ligger till så. Vissa nyhetssajter är inte tydliga med sin politiska hållning utan låter den smygas fram i ämnesval och formuleringar, vilket kan göra att det är svårt att upptäcka. Just i och med detta är det viktigt att lära sig källkritik i ett tidigt stadium, så att man kan ifrågasätta sanningshalten.