Tiden då alla medarbetare var tvungna att ha sina arbetsfiler direkt på hårddisken är över. Dyra och utrymmeskrävande serverhallar behöver inte längre sättas upp av företag. Med molntjänster kan du komma åt filer online, oavsett var i världen du befinner dig. Molntjänster har sparat företag mycket pengar och löst många problem. För personlig användning är det ett säkert sätt att lagra familjefoton, cv:n, dokument och annat som kan tänkas behövas i framtiden.

Vad innebär molntjänster och vad är fördelarna?

Molntjänster är enkelt förklarat en lagringsplats som du kommer åt online. De kan vara kopplade till egna servrar och hårddiskar, eller skötas helt och hållet av en tredje part. Fördelarna är många, men för företag, framför allt nystartade, är molntjänster en bra lösning som tillåter enkel, prisvärd och säker lagring av alla typer av dokument och filer.

Att kunna jobba som vanligt hemifrån eller på resande fot är den största och mest uppenbara fördelen. Oavsett om landet har en pandemi, om du är på resande fot eller bara behöver lite lugn och ro med något arbetsmoment, kan du alltså arbeta och komma åt dina viktiga jobbfiler via molnet. Allt som krävs är en internetuppkoppling.

Hur säkra är filerna i molnet?

Utvecklingen och synen på molntjänster kan jämföras med kreditkorten som haft en liknande historia. På 90-talet var många skeptiska över att använda sina kortuppgifter online – skepticismen var då till viss del berättigad, eftersom hackers och svindlare existerade på the world wide web under en tid då säkerhet och sunt internetförnuft inte hade förankrats ännu. Kreditkortens säkerhet är idag förstklassig med verifieringar som mobilt BankID och andra lösningar.

Molntjänster hade något av en liknande start. Folk undrade vad som händer om molntjänstens server kraschar och liknande. Vettiga funderingar så klart, men idag är molntjänster så säkrade med backuper och antihackerlösningar att det är extremt få som ärligt kan argumentera för att det skulle vara säkrare att lagra alla familjefoton eller oumbärliga företagsfiler på en vanlig dator lokalt.

Privat eller för företag

När du beställer en molntjänst av ett seriöst företag får du valet att välja om användningsområdet ska vara privat, öppet eller en blandning (hybrid). Med en hybridlösning kan du ladda upp filer som du sedan kan välja bara ska vara synliga för dig, eller ladda upp filer som alla med behörighet kan se. Vad som är lämpligast för dig eller ditt företag beror så klart helt på vad ni är ute efter. Det är hur som helst en billig och säker lösning som ger mer flexibilitet till hela företaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *