Internet har revolutionerat våra liv som få trodde var möjligt. Numera finns nätet med oss vart vi än befinner oss – oavsett om det är den bärbara datorn, den smarta telefonen eller bara i någon av alla teknologiska lösningar som möter oss i samhället dagligen. Frågan som många ställer sig nu är hur framtidens internet kommer att se ut. Om nätet genomgår samma snabba förändringar som under de senaste årtionden lär det nämligen se drastiskt annorlunda ut om bara några år. Vilka områden kommer att utvecklas snabbast – och hur kommer vi att använda internet i framtiden?

Videosamtal har funnits som en idé i många år. Tanken på att kunna se varandra över telefon är nästan lika gammal som telefonin själv. Samtidigt är det först på senare år som idén verkligen har kunnat realiseras i praktiken. Visst har det gått att se varandra på pixliga skärmar så länge det har funnits bredband, men dagens konsumenter har högre krav än så. Tanken är att det ska gå att ringa videosamtal var som helst, när som helst – med god kvalitet. Det krävs snabb uppkoppling för det och det är först nu som det mobila nätverket har utvecklats till den graden. I framtiden lär vi därför använda oss av videosamtal ännu mer, oavsett om det sker i jobbet eller privat.

Cropped shot of a man using a smartphonehttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/805355.jpg

Naturligtvis är mobiltelefonin överlag en viktig komponent i framtidens internet. Det är ingen hemlighet att alltfler saker flyttar ut från det stationära till det mobila. Var och varannan människa äger numera en smartphone som går att använda till det mesta. I takt med att den mobila uppkopplingen blir snabbare lär vi se fler som jobbar uteslutande från sin mobiltelefon. Visionen är att vi inte använder stationära datorer alls i framtiden utan att mobiltelefoner och surfplattor är tillräckligt kraftfulla och lättnavigerade för att kunna ersätta dem.

Oavsett vilken riktning som internet tar står det klart att nätet är här för att stanna. Webben har blivit vår främsta källa till information och det finns inget som tyder på att det ska avta. Den som inte är uppkopplad idag lär bli det inom kort och därför är det enda säkra som går att säga om morgondagens internet att det kommer att bli ännu mer utspritt än idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *