Om det finns ett område i världen som är mer förknippat med teknologiska framsteg och IT än något annat lär det vara Silicon Valley. Det ligger beläget på västkusten i USA och har varit utgångspunkten för många projekt och entreprenörskap som har förändrat hela branschen. Silicon Valley brukar räknas till delen utanför San Francisco där många IT-företag har sina huvudkvarter, men det är inte något tydligt avgränsat geografiskt område. Istället är det just uppfinnarandan och idéerna som gör Silicon Valley till ett så berömt område. Namnet tar dalen från ämnet kisel som använts i datorer – och det är just datorerna som definierar den här platsen.

Mountain View, CA, USA - August 19, 2015: Android Marshmallow (latest android OS) replica in front of Google office on Aug 19, 2015. Google specializes in Internet related services and products.

En av anledningarna till att Silicon Valley har blivit så framgångsrikt är närvaron av Stanford University. Det är ett av världens främsta universitet när det gäller att utbilda människor inom datavetenskap och närliggande områden. Många av entreprenörerna som har stått för stordåd har också fått sin utbildning vid universitet. Dit hör bland annat Bill Hewlett och David Packard som senare skulle starta ett gemensamt företag i form av HP, en förkortning av efternamnen. Det är numera en av världens största datortillverkare och de arbetar också inom utveckling av mjukvara liksom andra liknande projekt. HP har därmed också bidragit till att Silicon Valley har blivit internationellt ryktbart.

Idag är det ett annat företag som främst definierar Silicon Valley – Google. I egenskap av världens största IT-gigant har Google positionerat sig som Silicon Valleys mittpunkt. Företaget var en av få aktörer som inte sjönk som en sten under IT-kraschen i början av 2000-talet. Tvärtom lyckades de vända motgångarna till något positivt genom att fokusera på fungerande lösningar och innovativ teknologi. Det har lönat sig i form av en enorm marknadsandel när det kommer till tjänster på nätet. Google erbjuder alltifrån en e-postklient till videouppladdning tack vare sin enorma räckvidd över hela världen – allt från deras kontor i Silicon Valley.

Med ett växande internet väljer alltfler att jobba i hemmet. En snabbare uppkoppling ger nya möjligheter. Numera går det ofta lika bra att sitta vid en videokonferens i sin egen soffa i vardagsrummet istället för att åka in till kontoret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *