Internet har medfört många förändringar i våra liv, och de flesta kan idag inte föreställa sig en vardag utan internet – utan att kunna kolla mejlen, skrolla på Facebook, handla kläder online eller spela Pokémon GO på väg hem från jobbet. Internet har på många sätt till och med skapat möjligheter för helt nya livsstilar, och en av dem är den som kallas för ”digital nomad”.

Att vara en digital nomad handlar egentligen om hur man arbetar, men det påverkar alla andra aspekter av ens liv också. Det innebär att man inte är bunden till en fysisk arbetsplats för att kunna utföra sitt jobb, utan att man istället kan använda sig av en laptop, en surfplatta eller en smartphone för att utföra sina arbetsuppgifter och kommunicera med kunder var man än befinner sig, så länge man har en internetuppkoppling. I livsstilen som digital nomad ingår för de allra flesta att man använder sin frihet för att jobba utomlands, i ett varmt land, där det är billigt att leva. Det medför även för de allra flesta att de kan jobba färre timmar än de skulle ha behövt om de bott i Sverige, och haft dyrare levnadskostnader.

En av dem som har tagit klivet och frigjort sig från ekorrhjulet i Sverige är Fabian Mossberg, som sedan 2007 levt som digital nomad och bland annat bott i Goa. En fördel med att leva i ett land långt ifrån Sverige menar han är tidskillnaden, som gör att han kan ha sovmorgon och ändå vara uppe i tid för att starta sin arbetsdag samtidigt som alla i Sverige gör det.notebook-405755_960_720

Förutsättningen för att man ska kunna leva som digital nomad är dock att man har ett yrke som inte kräver att man arbetar på ett kontor, och som kan utföras med bara en dator som redskap. Exempel på sådana yrken är webbutvecklare, grafisk designer, översättare, journalist och författare.

Enligt Fabian behöver man inte en stor buffert för att påbörja sitt liv som digital nomad – men det kan underlätta, särskilt om man startar en ny verksamhet precis innan sin flytt, och inte har hunnit bygga upp sin kundbas än. Något som verkligen kan rivstarta den nya livsstilen är en rejäl lottovinst, till exempel från Megalotto. Är den tillräckligt stor behöver man kanske aldrig jobba igen överhuvudtaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *