Det kan vara svårt för dagens barn och ungdomar att föreställa sig hur det var att växa upp utan internet som en självklar del av vardagen. Förr fick föräldrarna agera levande uppslagsverk då de bombarderades med frågor om allt mellan himmel och jord av sina barn. Idag kan barnen istället enkelt googla fram svaret på sina frågor, förmodligen till många föräldrars lättnad.

Diskussionsforum

Mycket är tack vare det öppna och kostnadsfria uppslagsverket Wikipedia och till det kommer ett flertal diskussionsforum där personer från världens alla hörn kan diskutera. Har man problem med till exempel ett visst program på datorn kan man ofta hitta lösningen på något av alla forum där ute på internet. Sannolikheten för att en eller flera andra personer redan har ställt en fråga om samma problem är nämligen rätt hög. Ofta finns även lösningen på problemet i samma diskussionstråd. Om inte annat kan man börja hitta gemensamma nämnare hos alla som har samma problem. Kanske kör de samma version av en viss drivrutin installerad som visar sig orsaka konflikter.

Många diskussionsforum är nischade på specifika ämnesområden, men det finns även forum där allt man kan tänka sig diskuteras, till exempel Flashback som är det i särklass största. Där diskuteras både högt och lågt om allt från politik och ekonomi till om du ska köpa den senaste Samsungmobilen eller en iphone x med ett coolt skal. Ingen fråga är för dum för att ställa och anonymiteten gör det förstås lättare att diskutera även känsliga ämnen.

Lösningen för spel du kört fast i

Något annat som blivit stort tack vare internet är så kallade walkthroughs för dator- och TV-spel. Förr när man körde fast i ett spel var man tvungen att antingen själv klura tills man kom på lösningen, eller skicka in en fråga till någon av alla de speltidningar som fanns på den tiden. Hade man riktig tur fick man då svar redan efter en månad när nästa nummer kom ut. Idag räcker det istället att söka på spelets titel på YouTube. Då hittar man oftast minst en person som spelar igenom spelet och man ser exakt hur man ska göra på stället där man har kört fast.

Lär dig via instruktionsvideor

Något annat som är populärt på YouTube är instruktionsvideor, så kallade tutorials, av olika slag. Det handlar ofta om att lära ut hur olika typer av mjukvaror fungerar och då är en videotutorial ovärderlig eftersom man ser exakt hur man ska klicka runt i programmets grafiska gränssnitt på skärmen. Man kan bland annat lära sig Photoshop, hur man gör musik, videoredigering och mycket mer på detta sätt.

För att sammanfatta det hela så har internet gjort det möjligt för oss att finna svaret på nästan alla våra frågor idag. Svaret finns oftast bara en Googlesökning bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *