Om du drömmer om att bli din egen och jobba hemifrån erbjuder internet flera möjligheter för dig att uppnå dina drömmer. Du ska nu få tips på hur du kan tjäna pengar på nätet genom att starta en webbutik.

Företag på nätet

Idag finns nästan alla företag på nätet, både gamla företag som funnits i decennier som Volvo och H&M, men också nyskapade branscher som inte fanns för några årtionden sedan. Internet ger både möjlighet att tjäna pengar hemifrån, men också att hitta tjänster och arbetskraft som företagare. Det innebär att du både kan erbjuda dina tjänster på nätet, men också hitta rätt kompetens till ditt företag framför datorn. Om du behöver en skicklig ekonom kan du ta hjälp av interim cfo som erbjuder ersättare, interimschefer – en av många behövliga tjänster på nätet. Ett företag på internet kan jämställas med en butik eller frisörsalong, vilket innebär att du måste ha f-skattesedel, betala skatt och deklarera – det är viktigt att redan från början följa alla regler. I början kan det räcka med att du betalar in din inkomstskatt på ditt personnummer, men om du är seriös med ditt företagande och börjar få riktig inkomst via internet, måste du skapa en firma.

Webbutik

Om du är intresserad och har kunskap inom en särskild bransch eller har en särskild hobby, kan du skapa en webbutik och sälja produkter inom det området. Det är många som startat webbutiker på hobbynivå, för att några år senare kunna leva på det på heltid. En webbutik kan sälja vilka produkter som helst, så länge som det finns köpare. Om du rider och har mycket kunskap om hästar kan du starta en webbutik med hästsaker, detsamma gäller byggbranschen, smycken eller böcker. Vissa branscher är lättare att slå sig in på, medan stora branscher som mode kan kräva en mycket större insats.

Lagerbutik eller affiliate

Det finns två sätt att skapa en webbutik: lagerbutik eller förmedla produkter som affiliate. En lagerbutik innebär att du importerar produkter från till exempel Asien, har ett lager hemma i källaren och säljer produkterna till kunder som handlar i din butik. Om du tycker om att skapa egna produkter eller vill skapa ett eget märke är detta ett bra sätt att vara företagare. Det innebär mer arbete, då du både ska paketera och skicka varan, samtidigt har du frihet att utveckla företaget så mycket som du vill.

Om du däremot har en webbutik som affiliate behöver du aldrig hantera de fysiska produkterna. Din webbutik är då egentligen ett skyltfönster till en annan affär. När en kund köper en produkt blir den antingen skickad till den riktiga butiken eller så sköter ett program varan åt dig. Som affiliate får du betalt för att göra reklam och får kommission på varorna som du säljer: från 3-15 % eller en fast avgift. En affiliatebutik, skyltfönsterbutik, är enkel att starta, med det kan vara svårt att få kunder då konkurrensen är stor. En lagerbutik kräver mer arbete, men du kan lättare göra reklam genom att ge gratis provexemplar och på så sätt få kunder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *