Det finns mycket få saker idag som man inte kan hitta, göra eller köpa på internet. Man kan hitta information om i snart sett allt man är intresserad av via sökmotorer, man kan handla allt mellan himmel och jord i hundratusentals e-butiker och man kan sköta sin ekonomi via internetbanker. Det sistnämnda är något som har medfört flera fördelar, både för individuella personer och för samhället i stort. I en internetbank kan man göra allt från att se kontoutdrag från sina olika bankkonton till att betala räkningar, spara i fonder och sköta sina banklån. Tack vare att allt detta kan utföras via en dator slipper man åka in till banken för att utföra liknande ärenden, vilket besparar individuella personer både tid och möda. Fördelen för samhället består framförallt i den miljöbesparingar som internetbanker innebär, dels genom att det skapas mindre utsläpp när människor gör färre bilresor till banken, dels genom att man sparar på papper när färre pappersräkningar måste skickas ut. Det sistnämnda beror på att man via de flesta internetbanker kan välja att få sina räkningar i elektronisk form, direkt i internetbanken.800px-handelsbanken_security_token_device

Något som man däremot inte kan göra via sin internetbank är att omförhandla sina lån till bättre villkor. Då måste man ofta träffa en banktjänsteman, och inte ens efter ett sådant möte är det säkert att det är möjligt. Om man vill ha hjälp med att omförhandla sina lån till bättre villkor ska man därför vända sig till Zensum, som är en privat lånerådgivare. Även Zensum kan man självklart  komma i kontakt med via internet.

En viktig aspekt när man använder sig av internetbanker är säkerheten. Svenska internetbanker använder sig av en rad olika metoder för att försäkra sig om att deras tjänster är säkra att använda. En vanlig lösning är till exempel en så kallad bankdosa. En bankdosa används för att generera engångslösenord, som kan användas för att bekräfta utförandet av exempelvis banköverföringar eller betalningar av räkningar. En annan vanlig lösning är inloggning och bekräftelse av bankuppdrag via mobilt Bank-ID.

Man behöver dock generellt inte oroa sig för säkerheten när man använder internetbanker, då den generellt anses god bland svenska banker, och det har förekommit mycket få bedrägerier med internetbanker inblandade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *