Många drömmer om att kunna jobba hemifrån. Att slippa pendlingen mellan jobbet och hemmet och att få spendera hela arbetsdagarna i sitt egna bekväma hem är två av anledningarna som väger tungt till distansjobbens fördel. Alla arbetskompisar är även virtuella, och även om det givetvis kan bli ensamt ibland så kan det även vara skönt. Vad finns det då för jobb som man kan sköta genom nätet? Distansjobb hemifrån kan vara ganska varierande och vilka du kan få beror lite på vad för expertis du har. Du kan till exempel arbeta som frilansjournalist, frilansskribent, textredigerare och mycket annat. Läs vidare för mer tips om olika sätt att arbeta hemifrån.

person-woman-hotel-laptopVad för slags yrken finns det?

Om du har en utbildning eller är duktig i dataprogrammering finns det många olika jobb som kan skötas hemifrån. Distansjobb inom programmering får man vanligtvis på frilansbasis, men det finns även företag som fastanställer distansarbetare inom programmering. Har du en bakgrund som journalist så är frilansjobb eller en anställning hos en webbtidning troligen den lättaste vägen att gå. Du kan även arbeta som content writer, vilket i korthet är att skriva texter för olika webbsidor. Om du har expertis inom något särskilt område, till exempel ekonomi, psykologi, medicin eller andra ämnen som många behöver råd inom, har du också möjligheten att arbeta som konsult online. Du kan t.ex. erbjuda hjälp med delgivning
skriva artiklar inom ditt specialistämne eller arbeta som webbläkare. För dig som inte har någon särskild utbildning finns det fortfarande möjligheter att jobba online. Du kan till exempel försöka få ett jobb inom kundservice som sköts genom olika hemsidors webbchatt. Vuxenindustrin har även många arbeten som sköts hemifrån.

Fördelar och nackdelar med distansjobb

När du har ett arbete som sköts på distans är det mycket viktigt att du kan möta deadlines och strukturera upp din egen tid. När du arbetar som frilansare kan det finnas många projekt som har en tight deadline och det kan bli stressigt i vissa perioder. Det kan till exempel vara svårare att koppla av i semestertider om du är frilansare, då man måste passa på att jobba när projekt finns tillgängliga. Det är bäst att ha en avsatt plats i hemmet för att arbeta. Ett litet hemmakontor med en ergonomisk stol, bra belysning och ett praktiskt skrivbord underlättar mycket. Ibland kan det bli lite ensamt att arbeta själv hemifrån. Man har ju inga arbetskamrater som man kan umgås eller bolla tankar om arbetet med. Givetvis kan du prata med dina kollegor över chattrum eller Skype, men det är ändå ett virtuellt umgänge. Fördelar är dock att du kan sitta i vilka kläder du vill när du arbetar, du kan äta lunch hemma och slipper att pendla.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *