Idéer om ett globalt sammanslutet informationssystem har funnit åtminstone sedan början av 1900-talet, varav en av de kändaste var Nikola Tesla som hade en idé om ett ”trådlöst världssystem”. 100 år senare är idén uppfylld eftersom miljardtals människor världen över använder internet, från byar i Grönland till metropoler i Sydostasien.

10 milstolpar i internets utveckling

Följande milstolpar bidrog stort till utvecklingen av det internet vi använder dagligen. Det är möjligt att internet hade utvecklats i frånvaron av dessa milstolpar, fast det går ändå inte underskatta betydelsen av varje händelse. Framstegen har gått så långt att det nu är möjligt att göra en checkkredit och snabba lån på några minuter. Några år efter internets allmänna spridning öppnade Amazon öppnade sin e-handelsbutik 1995 och sökmotorn Google lanserades 1998.

  • 1969: Samma år som människan satte sin första fot på månen var även året då forskare på Stanford University skickade första meddelandet. Nätverket som användes för att skicka meddelandet hette ARPANET och anslöt flera universitet. ARPANET var därmed föregångaren och grunden till internet. Det första meddelandet som skickades var ”login”, dock kraschade datorn och endast ”lo” kom fram.
  • 1971: Världens första e-postmeddelande skickades av forskaren Ray Tomlinson. Detta var även första gången som tecknet ”@” användes, något som än idag används i mejladresser.
  • 1974: Den första kommersiella internetleverantören introducerades, känd som Telenet.
  • 1983: TCP, ett universellt överföringskontrollsprotokoll, antogs av ARPANET och nu separerades även en del för offentlig forskning.
  • 1984: Paul Mockapetris uppfann domännamnssystemet (DNS). Nyttan med denna uppfinning är att användare slipper memorera IP-adresser eftersom DNS konverterar IP-adresser till namn.
  • 1985: National Science Foundation Network (NSFNET) lanserades för att samtliga universitet i USA. Nätverket blev snart ryggraden till det som skulle bli internet medan ARPANET gradvis avvecklades.
  • 1989: Tim Berners-Lee uppfann World Wide Web, det vill säga teknologin för att komma åt och skapa webbsidor. Hans första webbsida publicerades 1991.
  • 1991: Webbläsaren Mosaic utvecklades.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *